Hoppa till sidans innehåll

Prova på dag- En succé

13 SEP 2018 13:38
Trots vädergudarnas intention att ställa in årets prova på-dag lyckades Alingsås Klätterklubb den 8:e september genomföra en helt igenom lyckad aktivitet
  • Uppdaterad: 13 SEP 2018 13:40

Trots vädergudarnas intention att ställa in årets prova på-dag lyckades Alingsås Klätterklubb den 8:e september genomföra en helt igenom lyckad aktivitet. Fredagen präglades av ett sällan skådat lågtryck och centrala Alingsås stördes av översvämmade viadukter som delade samhället i två delar. Arrangören hyste därför en viss oro över att behöva ställa in evenemanget. Morgonen efter var dock himmelen återigen klarblå och en måttlig vind torkade under dagen upp bergväggarna.

 På morgonen samlades de fjorton deltagarna vid Nolhagaparkens parkering och delades upp i fyra grupper. Glädjande nog hade både barn och vuxna hörsammat AKKs inbjudan till denna dag. Två av grupperna stannade kvar i Nolhaga för att prova på klättring i olika former. De två övriga bussades ut till Töllsjö, där grottkrypning och linbaneåkning stod på programmet.

I Nolhagaparken hade AKK rensat fram två lämpliga nybörjarleder där deltagarna fick prova på att klättra topprepssäkrat under klubbens överinseende. Kunskap och förmåga varierade, men humöret var på topp och de vardande klättrarna trivdes på klippan. Parallellt ägnade sig en grupp åt bouldering på några av de stenblock som tagits fram i anslutning till gethagen, och efter någon timma bytte de bådagrupperna av varandra.

 Töllsjö ståtar med ett av Västsveriges längsta grottsystem och deltagarna fick efter

 förmåga och vilja prova på att besöka både större grottsalar med dagsljusinsläpp och trängre delar där både mod och vilja sattes på prov. Under tiden som en grupp besökte grottorna ägnade sig den andra åt att åka en 35 m lång linbana med 10 m fallhöjd. Farten blev hög och adrenalinet flödade ju mer deltagarna vågade släppa på bromsen!

Vid lunchtid bussades deltagarna tillbaka till Nolhagaparken där AKK bjöd på mat från grillen. Under lunchpausen passade arrangören på att berätta om Alingsås Klätterklubb, Svenska Klätterförbundet och Sveriges Spelelogförbund. De olika organisationerna hade välvilligt bistått med informationsbroschyrer och klistermärken.

 

Efter det att alla magar mättats bytte grupperna plats och nästa grupp skjutsades till Töllsjö för grottning, Den andra gruppen stannade under eftermiddagen kvar i Nolhagaområdet och provade på klätteraktiviteter.

 

Vi i Alingsås Klätterklubb hade det väldigt trevligt och det kändes som att deltagarna fick njuta av en händelserik och intressant dag. I framtiden hoppas vi att få se dem på våra klippor runtom i Alingsås.

Prova på-dagen genomfördes inom ramen för satsningen ”Upptäck uteidrotter”, vilken initierats av Svenska Klätterförbundet och Riksidrottsförbundet, samt med benäget bistånd av Alingsås kommun och Sveriges Speleologförbund.

 

Skribent: Markus Karlsson
Epost: This is a mailto link
Sparbanken Alinsås

Postadress:
Alingsås Klätterklubb - Klättring
Markus Karlsson, Mångatan 2A
44136 Alingsås

Kontakt:
Tel: 0763379502
E-post: This is a mailto link

Se all info